(3) Stewardessen van toen en nu…

Helaas zit seizoen één er inmiddels op. Met veel plezier heb ik het heerlijke drama over vervlogen tijden in de Amerikaanse luchtvaart gevolgd. Vier Pan Am stewardessen in de jaren ´60, een tijd waarin vliegen was voorbehouden aan rijken en zakenmensen, en waarin stewardessen de helden, avonturiers en glamourgirls van het volk zijn.

Aan boord hoor ik collega’s ook nog wel eens terugdenken aan vroeger. “Weet je nog?” Hofmeesters, biefstukjes bakken in de business class pantry, werken op de DC8, twee weken van huis zijn. Amsterdam-Singapore-Sydney-Singapore-Milaan-Amsterdam. Roken aan boord. De tijden zijn veranderd, en daarmee ook de eisen die aan het beroep worden gesteld.

De schema’s zijn drukker, het werk zwaarder en de passagiers veeleisender. ‘Jong’ en ‘mooi’ zijn niet meer het selectiecriterium, je mag ook solliciteren na je 34e en het persoonlijke leven van een stewardess wordt minder aan banden gelegd. Het schijnt dat je tot 1970 zelfs werd ontslagen als je ging trouwen!

Maargoed, Pan Am, de jaren ´60. Het spannende leven van Colette, Kate, Laura en Maggie. Slimme vrouwen die op eigen benen staan, de wereld rondreizen, interessante mensen ontmoeten, voor spannende uitdagingen komen te staan. Berlijn ontdekken, last-minute schemawijzigingen, zieke passagiers, oud en nieuw vieren in het buitenland.

Stewardessen in 2012. Slimme vrouwen die op eigen benen staan, de wereld rondreizen, interessante mensen ontmoeten, voor spannende uitdagingen komen te staan. Berlijn ontdekken, last-minute schemawijzigingen, zieke passagiers, oud en nieuw vieren in het buitenland.

: – )

PS : Wisten jullie dat de eerste stewardess is geboren in 1904, en in mei 1930 haar eerste vlucht maakte? Het was een vlucht van San Francisco naar Chicago, op een Boeing 80 A tri-motor. Aan boord 11 passagiers en haar voornaamste taak was het kalmeren van passagiers die bang waren om te vliegen. Niet veel later begonnen meer luchtvaartmaatschappijen stewardessen aan te nemen.

PS : Volgend weekend ga ik weer vliegen (Tanzania), aansluitend het eerste reisverslag op deze blog!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s