(4) Tien koeien in Warschau

Een maand geleden zag ik in mijn rooster een sterblok, bestaande uit vijf ster-dagen en vijf dagen reisverlof. Een sterblok zit ‘rooster technisch’ ergens tussen een vlucht en een reservedienst in, je weet dat je moet vliegen en je weet wanneer je vrij bent, maar pas in je rooster van week 2 weet je wat je gaat vliegen. Vluchten worden standaard zo´n vier weken van te voren ingedeeld, bij een sterblok is dat twee weken van tevoren. Dat maakt je flexibeler indeelbaar, op zowel Europese als Intercontinentale vluchten.

Ik was vooral benieuwd wat het zou worden die week! Uiteindelijk bleek het een combinatie van Europa en Afrika te worden: dag 1 Warschau op en neer, dag 2 vrij, dag 3 naar Dar es Salaam (Tanzania) en op dag 5 weer thuis.

Dag 1, donderdag om 8.00 uur in de ochtend.
“Veel plezier in Tanzania”
Half slapend besef ik me dat Wouter in de war is met mijn vluchten, want Tanzania is pas zaterdag. Vandaag heb ik eerst een Washington op en neer, antwoord ik. Wouter is even stil en ik heb door dat er iets niet klopt. Washington? Ik bedoel Warschau…pff…ZzzzZzzz. En ik draai me nog een keer om.

Om iets over twaalf ’s middags ben ik op Schiphol. Ik heb nog een klein uurtje voor ik me moet melden voor de vlucht naar Warschau. Ik hoef geen koffer weg te brengen noch daggeld op te nemen, want het is een op en neertje. Ik loop nog even over plaza, leeg mijn postvak, haal een kopje koffie en lees de laatste berichten die ik net in mijn postvak heb gevonden.

De vlucht
We vliegen met een 737-700 naar Warschau, aan boord één purser, twee cabin attendants, twee piloten en ruim 100 passagiers. Om half drie gaan we de lucht in en niet veel later begint onze service. Een drankje, een broodje, nog een drankje, een koekje bij de koffie, afval ophalen, tax-free verkopen, nog een keer afval ophalen en om iets over vieren staan we aan de grond in Polen. Zo snel als het lijkt, zo snel gaat het ook! In Warschau vlieg ik met de purser van boord, langs vele gates, om even wat inkopen te doen voor thuis. Als we weer aan boord komen gaat de schoonmaakploeg net weg.

Als variant op Thank you en bye bedank ik de schoonmakers op mijn beste (en enige) Pools. “Dsiekuje. Do widsenja!” Een glimlach verschijnt, sommigen zeggen iets terug en gaan lachend en zwaaiend van boord. Ze zullen me wel begrepen hebben. Mijn ezelsbruggetje zorgt bij mijzelf ook altijd voor een oprechte glimlach, namelijk ‘tien koeien’ (bedankt) en ‘doh’fietsen ja’ (tot ziens). Nooit meer te vergeten! 🙂

Goed, alles spic en span, geen vuiltje meer op de grond. Ik denk beschamend even aan het debat over het meldpunt voor hinderlijk gedrag van Polen… Waar hebben we het over?! Ondertussen komen er weer zo’n 100 passagiers aan boord voor de terugvlucht naar Amsterdam.

Koekjes uit de kluis
Om half zes zitten we weer in de lucht. Hetzelfde verhaal. Drankje, broodje etc.
Nu ook nog ergens zelf tijd vinden om te eten. Twintig minuten voor de landing zit ik met een plateautje met kant-en-klaar maaltijd en salade op schoot. Ondertussen heb ik 3 kleine stewardessjes in spé in mijn galley staan. “Wat zit hier?” “En hier dan?” Ik laat ze achter deurtjes en klepjes kijken en ze schenken glaasjes water in die ze zelf op een dienblaadje naar hun ouders brengen (1 meter verderop). Ze vinden het gek dat de koelkast op wielen staat en dat de koekjes in de kluis liggen. Tijdens prepare for landing helpen ze me ‘afsluiten’ en dan moeten ze echt terug naar hun stoel. Na de landing hangt een van de meisjes op mijn heup terwijl de andere twee om mijn benen hangen. Ik word omhelst en geknuffeld en kijk enigszins vreemd naar hun ouders. “Wanneer gaan we weer vliegen?” vragen ze aan mij. De vader springt bij, over een paar dagen vliegen ze naar Frankrijk waar ze wonen en daarna weer naar Warschau waar papa werkt. Deze hummels vliegen regelmatig tussen Marseille, Amsterdam en Warschau heen en weer. Tijd voor uitleg is er verder niet meer, het vliegtuig is bijna leeg. Nu op z’n Nederlands, bedankt en tot ziens!

Om half 10 ’s avonds zit ik met een flinke kop thee en in m’n joggingbroek weer heerlijk thuis op de bank!

Vandaag, zaterdag 31 maart. Net aangekomen op Schiphol voor dag 3 en bijna naar Tanzania!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s