(10) Doe eens normaal

Telefoon…check. Telefoonoplader…check. Een koffer vol met kleren, van zomerse slippertjes tot een warme sjaal en genoeg uniformblousen. Pfff, check.

Het is weer tijd voor een reservedienst en dat betekent dat ik geen idee heb hoe mijn dagen er vandaag, morgen en de komende twee weken uit gaan zien! Hebben ze me op dag één van mijn reserve al nodig? Slaap ik vanavond thuis? Zit ik vannacht in een vliegtuig? Of ben ik al in een hotel ergens op de wereld? Acht uur per dag kan ik gebeld worden voor iedere willekeurige vlucht op de Boeing 737, 747 of Airbus A330. Niet alleen kunnen ze me overal naar toe sturen, ook weet ik niet voor hoelang ik op pad zal gaan. Op en neer Parijs, één nachtje Londen, of een weekstop Azie.

Ondanks dat deze reservedienst officieel ‘Reserve Thuis’ wordt genoemd dwaal ik deze dagen over Schiphol, omdat ik te ver weg woon om er binnen een uur te kunnen zijn. In het uiterste geval moet je namelijk een uur nadat je wordt opgeroepen op Schiphol zijn.

De dag doorbrengen op Schiphol betekent koffie drinken op het BMC, shoppen op Plaza, nog een keer koffie drinken maar dan bij Starbucks of buiten op het terras van Delifrance, alleen of gezellig met collega’s. Een dag of twee kan ik me op deze manier prima vermaken, maar als ik op dag drie nog niet ben opgeroepen word ik er wel wat minder vrolijk van…Je ziet jezelf elke dag vertrekken, de eerste dagen vooral naar topbestemmingen zoals Shanghai…New York…Curacao… Wat gaat het worden? Op dag drie wens je echt dat ze je bellen, of het nou voor een week Nigeria is of vijf op-en-neertjes, dat maakt dan niet meer uit. Want zolang ik niet word gebeld ga ik op dag vier opnieuw naar Schiphol…en ja, die dag weet ik zeker dat ik word opgeroepen! Zolang kunnen ze me toch niet níet-nodig hebben? Wishful thinking?! Want ook op dag vier kan je nog steeds niet nodig zijn. Na vijf dagen wachten heb je gelukkig altijd 2 dagen vrij en vervolgens begint een nieuwe reserveweek van vijf dagen.

Een reservedienst is leuk en spannend, maar het geeft ook wel de nodige stress! Omdat ik ’s middags al met mijn koffer naar Schiphol reis is mijn kofferinhoud al bepaald. Een setje zomer- én winterkleren moeten in ieder geval mee, maar ik kan niet nog even snel mijn warme boots in de koffer gooien als ik ineens richting de kou vertrek. Of ze juist thuis laten als ik naar de zon ga. Travel light gaat niet op tijdens een reserve. Een klein beetje stress ontstaat dus al bij het inpakken van de koffer… en dan is de reservedienst nog niet eens begonnen!

Ondanks dat ik ergens op Schiphol rond loop en makkelijk binnen een uur aan boord kan zijn, ga ik nergens zonder telefoon. Zo´n 80% van de tijd heb ik ‘m zelfs in mijn hand…thank Steve Jobs for my iPhone! Alhoewel…zo´n vijf jaar geleden liep ik ook non-stop met zo´n ouderwetse Sony-Ericsson in mijn hand. Altijd bang om hét telefoontje te missen.

Een beetje overdreven is het wel, want ik kan altijd terugbellen. Maar toch, de telefoon verlies ik geen moment uit het oog. Een paar maanden geleden vloog ik met een Belgische collega die tijdens zijn reserve rustig een museum bezoekt in Amsterdam omdat hij dan ook ‘in de buurt’ van Schiphol is. Ik benijd hem om zijn plan om van deze nood een deugd te maken maar als ik de hele tijd naar mijn telefoon wil kijken in plaats van naar wat mooie kunst dan kan ik net zo goed op Schiphol blijven.

Ook ken ik verhalen van collega´s die bij een vroege reservedienst al volledig opgemaakt in hun bed liggen te wachten tot ze worden gebeld. Of die volledig opgetut met hun haren mooi opgestoken in joggingbroek het huis poetsen. Ik loop dus over Schiphol. In mijn gewone kleren en met een beetje make-up. Het uniform in een uur aantrekken moet lukken. Terwijl ik wat rondloop met de telefoon op LUID, en ik om de tien minuten check of ik een gemiste oproep heb (doh!) vraag ik me af…Heb ik echt alles wel bij me..? … Help! Wil ik alsjeblieft even normaal doen??!!

– – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Na één dag reserve zitten heeft Crew Control al een rooster voor me:

Dag 1 Reserve

Dag 2 AMS ✈ KWI

Dag 3 KWI

Dag 4 KWI ✈ DMM ✈ AMS

Dag 5 en 6 Reisverlof

Dag 7 AMS ✈ MAN ✈ AMS  ✈ CPH

Dag 8 CPH ✈ AMS ✈ MAD

Dag 9 MAD

Dag 10 MAD ✈ AMS

Dag 11 AMS  ✈ OSL  ✈ AMS  

Dag 12, 13, 14 Reisverlof 

2 gedachtes over “(10) Doe eens normaal

 1. Heeey Linsey!

  Wat een stress allemaal zeg, ben je uiteindelijk nog wel opgeroepen? Moest erg lachen om het stukje over stewardessen die al opgemaakt en wel in bed liggen! Maarja, dat zou wel handig zijn als je erg dicht bij schiphol woont en er dus zo binnen een uur kan zijn. Dan kun je nog even slapen. Moet je er alleen wel goed opletten dat je beddegoed niet helemaal onder de make-up bende zit!

  Zie uit naar je volgende verslag!!

  Groetjes,

  Talitha Kraa

  • Het is een Koeweit geworden en daarna een leuke Europa week, al gelijk op de eerste dag opgeroepen dus snel van de telefoon-kijk-klik-ben-ik-echt-nog-niet-gebeld-stress af! 🙂 Kan ik nu beoordelen of Koeweit echt zo’n saaie bestemming is of dat het toch aan de crew lag! Je leest t binnenkort!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s