(13) Cabin crew, arm the slides

“Cabin crew, arm the slides”. Het is 13.40 uur als we dit commando van de cockpit krijgen. Hierna bevestigen we de (evacuatie)glijbanen zodat deze  automatisch zullen opblazen wanneer we de deuren openen in een noodsituatie. Als alle deuren ‘ge-armd’ zijn taxiën we richting de vertrekbaan.

Drie minuten later krijgen we een telefoontje van de cockpit. Er is een technisch probleem en we zullen terugtaxiën naar de gate. Om 13.45 uur krijgen we het commando “Cabin crew, disarm the slides” en op dat moment ontkoppelen wij alle escape slides weer, zodat de deuren geopend kunnen worden zonder dat de slides zullen opblazen.

Als een slide onnodig opblaast kunnen er levensgevaarlijke situaties ontstaan.. De glijbaan klapt met groot geweld open en blaast razendsnel op, waardoor personen die in het vliegtuig of in de gate staan gevaar lopen. Daarnaast is het een dure grap, want de slide zal hersteld moeten worden voordat het vliegtuig weer de lucht in kan.

afb: slide opgeblazen aan boord (www.google.com)

Deze commando’s moeten dus heel nauwkeurig worden opgevolgd en daarom zitten er meerdere (dubbel)checks in de procedure. Je voert de actie bij je eigen deur uit maar controleert ook altijd je collega’s deur. Nadat je dat gedaan hebt geef je aan de purser door dat de slides ‘armed’ (vertrek van de gate) ofwel ‘disarmed’ (aankomst aan de gate) zijn en in het laatste geval zal de cockpit daarna het commando geven dat de deuren geopend mogen worden. Daarnaast is er op Europese vluchten nog een ‘strap indicator’, een oranje band die aangeeft of de slides geactiveerd zijn of niet.  Een oranje strap voor het raam in de deur betekent: de slide is gekoppeld. Geen oranje strap betekent dat de deur veilig geopend kan worden, een indicator voor bijvoorbeeld het grondpersoneel of de schoonmakers die de deur vanaf de buitenkant openen.  Als zij de oranje band voor het raam zien dan zullen ze de deur niet openen omdat de slide dan nog geactiveerd is.

Uiteindelijk staan wij om kwart voor twee weer aan de gate, alle slides zijn veilig ontkoppeld en de techneut komt aan boord. Er is een probleem ontstaan na het losmaken van de pushback truck, de wagen die het vliegtuig wegduwt van de gate. Deze truck zit aan het neuswiel van het vliegtuig bevestigd en na het ontkoppelen van de truck ging het systeem niet meer dicht.

Terwijl de techneut bezig is worden de passagiers op de hoogte gesteld van het probleem. Als wij door de cabine lopen worden we door een aantal passagiers angstvallig benaderd, omdat ze niet begrijpen wat er aan de hand is. Un pequeño problema con una puerta, no ehh, cerrar la puerta. Ik maak met mijn vingers een gebaar voor ‘iets heel kleins’. No es el motor. Ik vraag of het ok is…”si, si.. thank you very much”. Leuk dat ik hun probeer in het Spaans iets uit te leggen en ze mij op hun beste Engels bedanken.

Kosmopolieten op de achterste rij

Tijdens het wachten raak ik in gesprek met twee passagiers op de laatste rij. Ze zijn heel erg moe want ze komen al helemaal vanaf Sao Paolo gevlogen. Hij is Braziliaans, zij Spaans. Wat is hun thuis? vraag ik me af. Zijn antwoord is Sydney. Wow! Ik had gedacht aan Spanje of Brazilië, maar niet aan Australië. Vervolgens vertelt hij dat ze elkaar hebben ontmoet in  Hongkong! Wat een wereldburgers! Nu ben ik nieuwsgierig geworden, hoe komen ze in Sydney terecht…wat hebben ze in Hongkong gedaan? We raken in gesprek, hij vertelt over zijn werk, over China en over Australië. Ze hebben nu vakantie en gaan op familiebezoek,  eerst in Brazilië en nu in Spanje.  Verder praten over hun leven gaat helaas niet want het probleem is opgelost en we gaan weer vertrekken. “Cabin crew, arm the slides!”

We serveren ruim honderd passagiers een broodje, sap, wijn, koffie, thee, koekjes en waar nodig een paracetamolletje. En daarna kunnen we zelf op naar de tapas in Madrid!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s