(22) Wat gebeurde er in Koeweit??

Wat gebeurde er in Koeweit..? In plaats van een dag aan het zwembad bij het hotel ontstaat ’s ochtends het plan om even een stukje langs het strand te lopen. Het is nog niet te warm in Koeweit en dus de ideale gelegenheid om er even op uit te trekken.

In de warmte van de zon en met de geur van de zee lopen we een aardig eindje en we vragen ons af of we het gaan redden om naar de Marina haven en mall te lopen. Shoppen of gewoon rondkijken en een beetje wandelen in de mall is een belangrijke vrijetijdsbesteding van mensen in Koeweit dus we verwachten dat daar wel wat gezelligheid is.

Maar ook op straat is er al veel gezelligheid. Mannen, vrouwen, kinderen, springkussens, trampolines.. Mensen op kleedjes in het gras, ze eten, ze drinken en kinderen spelen met waterpistolen en zwaaien met vlaggen met de kleuren van Koeweit. Dit tafereel verbaast mij want ik had gedacht dat mannen en vrouwen hier redelijk gescheiden door het leven gaan. Meestal zie je met name groepen mannen op straat en weinig vrouwen. Halverwege onze wandeling komen we een Nederlands gezin tegen, waar we mee in gesprek raken. De jongen werkt een jaar in Koeweit en zijn ouders zijn hier om hem te bezoeken. Van hem horen we dat het een belangrijke feestdag is, vandaag is het bevrijdingsdag en morgen onafhankelijkheidsdag.

National Day 2013

Hoe dichter we bij de Marina haven aankomen, hoe drukker het wordt. Vele auto’s rijden in een langzaam tempo aan ons voorbij en op straat lopen jongeren met enorme waterpistolen. Bevrijdingsdag wordt gevierd in een rijdende file van dui-zen-den auto´s door de hele stad, met als centraal punt de Marina haven. De auto’s gaan door een soort van levende wasstraat, en het is natuurlijk het allerleukst als mensen hun ramen open hebben…of als er mensen willen oversteken. We vragen ons dan ook even af of we echt naar de overkant van de straat willen.. en wagen de gok. Terwijl we tussen de vele auto´s doorlopen worden we nog redelijk ontzien, maar de straat is breed en we worden bijna aan de overkant heel ondeugend aangekeken door een groepje jongeren (je ziet ze denken.. kunnen we die vrouwelijke toeristen ook onder vuur nemen? En als er één schaap -en een glimlach van onze kant- over de dam is…dan word je nat!). Het is een hilarisch tafereel en al helemaal als je je bedenkt dat je ook saai en onwetend met je boek aan het zwembad had kunnen liggen!

 

20130323-173611.jpg20130323-173540.jpg

Supersoakers en gevechtsvliegtuigen

We lopen even door de mall, drinken een drankje op het terras bij de Marina haven en besluiten langzaam weer terug te lopen naar het hotel. Uit het niets horen we ineens het kabaal van gevechtsvliegtuigen boven ons. Jeetje…wat is dit?? Gaat dit wel goed? Zes stuks vliegen boven ons hoofd, recht omhoog…en steil naar beneden! Ahhh kippenvel!!! Al snel wordt duidelijk dat het om een airshow gaat, en niet zomaar eens! Duikvluchten, loopings, heel laag over de grond. Met open mond aanschouwen we een superspannende en spectaculaire luchtshow, de Fursan Al Emarat Air Show 2013. Zes vliegtuigen en één solist -die we maar Stef Stuntpiloot noemen vanwege zijn enge fratsen in de lucht- geven in zo’n twintig minuten een fantastische show weg. Helemaal voldaan lopen we uiteindelijk terug naar het hotel, om nog een paar keer geraakt te worden door een koude waterstraal… Wat een dag!

20130325-135218.jpg

20130323-173745.jpg

20130325-135155.jpg

Bevrijdingsdag

Bevrijdingsdag…hoe zat het ook alweer met de Golfoorlog? We weten het niet meer precies en daarom heb ik de details er nog even bij gezocht (hierbij een kort lesje geschiedenis..) Van 1980-1988 streed Irak tegen Iran. Irak was door die oorlog sterk verarmd en bleef zitten met miljarden schulden aan Koeweit en andere landen. Van de totale schuld van 90 miljard moest Irak 40 miljard terugbetalen aan Koeweit. Irak wilde Koeweit dwingen om die schulden kwijt te schelden maar de toenmalige Emir van Koeweit peinsde daar niet over, en dus beweerde Irak (Saddam) dat Koeweit illegaal olie aan Iraakse olievelden bij Basra onttrok. Irak zocht een reden om Koeweit onder druk te zetten, en trok zijn troepen aan de grens samen. Saddam viel aan en wilde Koeweit tot 19de provincie van Irak verklaren, want in Koeweit zat geld, vooral in de vorm van olie. Op 2 augustus 1990 viel het Iraakse leger Koeweit binnen en dat was het begin van de Golfoorlog van 1990-1991, waarin Koeweit op 26 februari 1991 door een internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten werd bevrijd.

De dag erop is het onafhankelijkheidsdag, dan wordt gevierd dat Koeweit sinds 1961 volledig onafhankelijk is geworden van de Britten. Iedereen gaat de straat op en geniet daar met het gezin, familie en vrienden.. Wij zullen dit niet meer kunnen zien want aan het einde van de dag vertrekt ons vliegtuig alweer naar Amsterdam.

Ik heb niet meer aan het zwembad kunnen liggen en geen letter uit mijn boek gelezen, maar deze dag was het meer dan waard! Voldaan en toch ook uitgerust, en met een gezonde dosis Vitamine-D van het zonnetje, beginnen we die nacht weer aan de vlucht naar huis!

20130323-173811.jpg

6 gedachtes over “(22) Wat gebeurde er in Koeweit??

 1. Heey Linsey!

  Wat een verhaal zeg! Zit me hier helemaal te vermaken onder de les haha. Lijkt me geweldig om mee te maken en bijzonder! Want het is natuurlijk niet vanzelfsprekend dat je je in Koeweit bevind én tijdens een feestdag! Wat een leuk stukje en een leerzame geschiedenis les haha!

  Groetjes,

  Talitha Kraa

  • Hahaha, ja er wordt hier over je gepraat.. Alleen maar goede dingen hoor 🙂 Succes met de toetsweek straks en met je examens in mei!! Je hebt een droom, dus dat gaat je vast lukken!

 2. zo lees je tijden niets nieuws, en zo staan er binnen een paar dagen 2 verhalen op 🙂 Wat gaaf dat je dat mee hebt kunnen maken zeg! Kan niet wachten tot ik ook met zulke ervaringen thuis kan komen…nog 2 weken, dan begint mn cursus eindelijk 😀

  blijf schrijven, ik lees het in ieder geval met veel plezier 🙂

  • Wat fijn dat het eindelijk zo ver is!! Maak van de cursus een leuke tijd, het is zwaar maar alles meer dan waard 🙂
   Wie weet tot aan boord! Succes de komende weken en veel plezier in de simulator en tijdens je proefvluchten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s