(23) Stewardessen: wel of geen rode lippenstift?

Rode lippenstift

Op luchtvaartnieuws verschijnt gisteren het bericht dat stewardessen bij Turkish Airlines geen felrode, roze of bordeauxrode lippenstift mogen gebruiken. Volgens een verklaring van de Turkse maatschappij passen de felle kleuren niet bij het uniform.

De presentatie van gezicht en handen is onderdeel van de service. Van natuurlijke kleuren is bewezen dat ze een meer bescheiden en toegankelijk effect op de communicatie hebben”, zegt Turkish in de verklaring.

Toevallig vloog ik deze week met een collega die haar lippen in een donkere bruin/paarsachtige tint had gestift, een kleur die enorm koud afstak bij haar lichte huid en blonde haren. Ik vond het jammer dat ze niet voor een meer bescheiden tint of vrouwelijk rood had gekozen en daarmee vind ik dat Turkish een punt heeft. Niet alle tinten zijn even toegankelijk, maar ik denk dat het vooral belangrijk is dat de kleur van je lippenstift bij je past. Felle of donkere kleuren moeten je staan, en het is niet de bedoeling dat je mensen afschrikt met vuurrode of te donkere lippen. Persoonlijk vind ik een mooie gloss voldoende tijdens een vlucht, maar zoals ik ook af en toe mijn nagels rood lak, draag ik ook af en toe rode lippenstift. Als bij ons de rode lippen verboden zouden worden zou dit ook zijn omdat het niet mooi kleurt bij het uniform. Ik verwacht alleen niet dat wij, een Nederlandse maatschappij, daarmee de krant zouden halen. Dat er nu een hele opstand ontstaat over het verbod op de rode lippenstift in Turkije heeft er waarschijnlijk vooral mee te maken dat de bevolking bang is dat de regering meer invloed voor de Islam wil bewerkstellingen, de seculiere (niet aan religie gebonden) oppositiepartijen zien deze lippenstift actie van Turkish zelfs als bewijs hiervoor.

Make-up voorschriften verschillen per maatschappij.

In onze voorschriften staat dat een goed verzorgd uiterlijk deel uitmaakt van de uniformvoorschriften, waarbij het dragen van mascara en lippenstift of –gloss is verplicht. Natuurlijke en aardetinten, oranjebruin of roodbruin worden daarbij voorgeschreven maar in de praktijk is iedere kleur tussen roze-rood-oranje-rood-of-bruin-oranje wel toegestaan.

Mijn standaard make-up tijdens het vliegen bestaat uit een beetje foundation en een blush voor op mijn wangen, of alleen wat poeder als ik al een kleurtje hebt. Op mijn ogen wat mascara en eyeliner en soms nog een glansje als oogschaduw. En op mijn lippen een roze of rode gloss. Mijn haar in een vlecht of staart (een staart langer dan 30 cm moet worden opgestoken…ik heb net even gemeten en zit op het randje…) en een lichte parfum. In mijn trolley zit altijd een make-up tasje om halverwege de vlucht even iets bij te kunnen werken en in het jasje van mijn uniform zit standaard een lipgloss. Tijdens een nachtvlucht werk ik vaak m’n blush nog een keer bij omdat ik door de vermoeidheid wel een blosje op mijn wangen kan gebruiken!

Veel make-up mooi of niet?

We weten allemaal dat stewardessen het ‘visitekaartje’ zijn voor het bedrijf. Maar wat verwachten passagiers van het uiterlijk van stewardessen? Is make-up en uiterlijk heel belangrijk? En als ik dan toch bezig ben, waarom is dit eigenlijk zo belangrijk? Verwachten passagiers niet gewoon een hele warme glimlach, al dan niet met lippenstift?? De collega met de donkere lippenstift was namelijk zo verschrikkelijk attent voor haar passagiers, heel open en warm, en waar ik eigenlijk nog -tactisch- iets had willen zeggen over haar lippenstift, vond ik het ineens niet belangrijk meer.

Wat vinden jullie hierbij belangrijk..en..waarom?

Een gedachte over “(23) Stewardessen: wel of geen rode lippenstift?

  1. Make up is heel persoonlijk. Zolang het er verzorgd uitziet is elke kleur prima vind ik. Er zijn al regels voor uniform en haardracht. Ik kan me voorstellen dat het prettig is om met lippenstift nog een beetje je eigen persoonlijkheid te kunnen benadrukken. En dat is voor iedereen anders. Prima toch!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s