Zo gaan stewardessen om met Ebola

ebola

Samen met andere cabine crew lopen we dinsdag naar gate C12 voor onze vlucht naar Budapest. We zijn op tijd en zien dat de andere bemanning net van boord komt. “Een zieke man, hij is nog aan boord”. We moeten dus nog even wachten voor we aan boord kunnen. De man wordt even later ondersteund door zijn vrouw en de captain naar buiten gedragen. Lijkbleek, het zweet staat op zijn voorhoofd. Twee collega’s achter me hoor ik enigszins verontrust met elkaar praten. “Hij geeft echt veel over. Ebola?” De vlucht komt uit Rome. De meeste gevallen van ebola waren in Sierra Leone, Guinea en Liberia en de kans dat deze zieke passagier net uit Afrika is gekomen én de ziekte heeft opgelopen is echt heel klein. Maar hij is echt flink ziek en zo zien we ze niet vaak.  Na turbulentie of als je luchtziek bent ga je eigenlijk niet zwetend en brakend van boord. Het meest waarschijnlijke is nog steeds een normale griep of andere infectie. De captain en purser doen het geweldig, alsof ze nog nooit van Ebola hebben gehoord, ze zijn heel erg betrokken en behandelen hem gewoon als een iedere andere passagier die hulp nodig heeft. Wat een geweldig team!

Hoe het de man verder vergaat weet ik niet want wij mogen in de tussentijd aan boord. De schoonmaak is er al en ik vraag me af of zij weten dat er zojuist iemand ziek van boord is gegaan. Worden de bespuugde toiletten extra gereinigd? Nemen ze extra voorzorgsmaatregelen? Ik laat voorzichtig vallen dat er iemand ziek van boord is gegaan, maar ze kijken er niet van op. De schoonmaakploeg doet het werk zoals altijd, ze maken alle stoelzakken weer leeg, halen een doekje over de tafels en leggen alle stoelriemen weer netjes op hun plaats. De toiletten worden schoongemaakt en de galleys krijgen ook een beurt met de zwabber. Het vliegtuig wordt weer netjes en schoon achtergelaten. En ik? Ik denk aan onze ebola-voorlichting en zet de fles met desinfectiemiddel alvast klaar op het galleyblad. Voor alle zekerheid haal ik even een extra doekje over de handvaten en knoppen van het toilet. Voorkomen is beter dan genezen!

Is het gek dat cabine crew zich zorgen maakt om ziektes zoals ebola? Niet echt denk ik want het komt behoorlijk dichtbij. We vervoeren zo ontzettend veel mensen en hoewel het virus niet via de lucht overdraagbaar is, wél kan het een paar uur overleven op plaatsen zoals deurknoppen en een paar dagen lang aanwezig zijn in iemand zijn bloed, urine en kots. Contact is niet altijd te voorkomen, bijvoorbeeld als een passagier je een zakje met “vuil” aangeeft waarbij je zodra je het aanpakt voelt dat het best zwaar en vooral…warm is! En nog zo’n ding, babyluiers “Mevrouw, mag ik deze luier aan u geven, ik weet niet waar ik het anders kan laten.” Please…

Ook vliegen we bijna dagelijks op Nigeria, waar ook een aantal ebola gevallen zijn opgedoken. En dan komt het nog wat dichter bij.. Want ebola kan op meubelen of beddengoed overleven. Wat als er vanochtend nog iemand in je hotelbed heeft liggen zweten? Je bent toch ineens veel meer op je hoede. Collega’s nemen hier nu ook hun eigen koffiebeker mee en durven alleen bananen en ander verpakt of zelf meegenomen voedsel te eten, want de reeds gesneden vers-fruit salade of keurig op elkaar gelegde plakjes kaas laat je nu toch even staan.

Op vluchten naar Lagos en Accra wordt de crew door een medewerker van Health Services geïnformeerd over de laatste stand van zaken met betrekking tot Ebola. Aan boord dragen we inmiddels dikkere handschoenen bij het ophalen van het afval en voor het schoonmaken van de toiletten tijdens de vlucht. En er is extra desinfectie handgel aan boord. We zijn op onze hoede en ik hoop dat het daarbij blijft! En moge niemand nog voor de grap roepen dat hij ebola heeft omdat hij net in Afrika is geweest…

 

ebola symptomen herkennen

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s